september 09, 2010

Vi måste ju få betalt!

Här är en klassisk sketch från "Lorry", som till stor del påminner om upphovsrättsbranschens argumentation i debatten om fildelning:Och här är en liten travesti på manuset:

Reporter: Vi får allt mer repressiva åtgärder mot piratkopiering, men det är sällan som någon vill lyssna på vad upphovsrättsbranschen själva har att säga om saken. Vi har träffat en person som av många har utpekats som branschens ledare. Monique Bert Pontén. Monique, de här tråkigheterna som har hänt senaste tiden, hur skulle du vilja förklara dem?

M: Vi måste ju få betalt.

R: Men är det viktigare än yttrandefrihet, brevhemlighet och källskydd?

M: Vadå? Vi måste ju få betalt!

R: Nej, men nu så är det ju så att ni har fått införa DRM, IPRED-lagen, Pirate Bay-razzian och på väg att införa ACTA.

M: Vi måste ju få betalt!

R: Nej, men borde ni inte försöka söka nya intäktsmodeller, nu ger ni er på barnfamiljer och studenter, det är ju sådana som inte kan försvara sig.

M: Men vi måste ju få betalt!

R: Men skulle ni inte kunna göra ett försök att använda rättssäker process, och låta bli att skicka notan för skam-annonser och rättegångskostnader betalade av den svarande?

M: Nej, vi måste ju få betalt!

R: Men så här kan det väl ändå inte få fortsätta?

M: Men vadå, vi måste ju få betalt!

R: Nej, men ärligt talat, biobesöken och musikfestivalerna är all time high, STIM-intäkterna är högre än någonsin och datorspelsbranschen har vuxit parallellt med fildelning. Hur vill ni förklara det?

M: Det är bara så, man har ju... vi måste ju få betalt!

Inga kommentarer: