september 09, 2010

Vem är coolast i Sverige?

Jag har tidigare nämnt att datorspelet Starcraft är ganska macho. Macho är spanska och portugisiska för "manlig" eller "hane". Var och en av oss har nog en uppfattning om vad som är macho och manligt.

Ett annat begrepp är cool. Det finns idéer att det härstamma från det västafrikanska itutu som betyder något i stil med "avslappnad på ett mystiskt sätt", och kom in i västvärlden genom jazz och annan afroamerikansk popkultur. Coolhet verkar omfatta att man gör kompromisslöst gör uppror mot normer och ett socialt underläge, men ändå framstår som ödmjuk, belevad och världsvan, utan att röja sina känslor eller hemligheter; det är framför allt om man är ungdom, etnisk minoritet (helst västafrikan, det var som sagt de som uppfann coolheten), arbetarklass, kriminell eller undergroundartist som man vill, och lyckas, vara cool. Den svenska popvänstern är nog det coolaste vi haft i Sverige, även om fildelningsdebatten ställt dem på sin spets. Är det coolt att kräva hårdare lagar för att kunna inkassera mer royalties? Magnus Uggla och Mikael Wiehe är inte längre coola, däremot är Timbuktu och Promoe fortfarande äkta cool popvänster, för vad det nu är värt. Om man kommer från överklassen så kan man ändå bli cool genom att bryta med sina ursprungsideal, ungefär som Olof Palme gjorde.

Samtidigt kan man fråga sig om det bara är män som är coola. För kvinnor är det kanske svårare att undertrycka känslor och bryta normer, men det går. Lisbeth Salander är den coolaste fiktiva personen i svensk populärkultur, coolare än Hamilton och Fritiof Andersson tillsammans. Pippi Långstrump är cool. Om vi pratar om verkliga kvinnor så var Mona Sahlin cool när hon var ung, men nu har hon blivit en del av etablissemanget. Gudrun Schyman och Nyamko Sabuni är coolare än de flesta manliga politiker i Sverige.

Sveriges coolaste man är, utan någon som helst konkurrens, Zlatan. Rebell, check. Mystisk, check. Allt annat, check. Det kanske låter som en plattityd, alla gillar ju Zlatan. Men varken kronprinsessan Victoria, Gunde Svan eller David Hellenius är särskilt coola trots att de är väldigt trevliga och populära. Coolhet handlar inte så mycket om att man är en bra människa (skitstövlar som nazister, Hells Angels och huvudpersonerna i Grand Theft Auto-spelen kan vara coola) utan att man inte alltid beter sig som folk förväntar sig. Världens coolaste person då? Barack Obama. Eller åtminstone var han det tills han valdes, eller fick nobelpris. I så fall har Lady Gaga tagit över förstaplatsen.

I vår tid, när uppmärksamhet är pengar, så kämpar artister, konsumtionsindustrin och politiker för att framstå som så coola som möjligt, ofta genom att provocera, att framställa sig som rebeller eller anställa PR-konsulter. De allra flesta som anser sig vara coola, är i själva verket ocoola. Börjar folk tröttna på skitnödig coolhet?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe. Jag tycker du är cool. Och Gudrun såklart. Tröttnar aldrig på henne ;-)

Carl sa...

Kom igen Tore. Timbuktu och Promoe är ju tarvliga pårökta progg-dårar. Inte ett dugg coolt, bara sunkigt. Popvänstern är fan ocool och klyschig som bara den.