september 21, 2010

Vems fel är det att den som ställer krav kallas rasist?

Ett vanligt argument från Sverigedemokraterna är "I Sverige får man inte ställa krav på invandrare, för då blir man kallad rasist". De tar upp exempel där framför allt Folkpartiet kommit med förslag om språktest, eller förbud mot heltäckande huvudbonader.

Jag håller med om att folk överanvänder ordet "rasist". SD idag är inga rasister.

För det första är det en ren lögn att Sverige inte ställer krav på dem som invandrar. Till exempel ger Migrationsverket bifall endast till 27 procent av dem som söker asyl i Sverige. Tre fjärdedelar av de asylsökande får alltså inte rätt att stanna.

Men vems fel är det att man blir kallad rasist om man vill öka kraven ännu mer? Det beror bland annat på att den största, och mest synliga organisationen för invandringsmotstånd, var öppna rasister fram till sent 1990-tal. Och även idag är denna organisation tydligt kulturimperialistisk, och använder islam (inte islamism eller islamisk fundamentalism, utan moderat vardagsislam), främmande arkitektur, främmande matvanor, främmande klädsel och främmande språk som hotbilder.

Det är alltså Sverigedemokraterna som har skapat det debattklimat som de själva kritiserar.

För min del har jag inget emot att svenska politiker föreslår tydliga krav för uppehållstillstånd eller medborgarskap i Sverige. Sådana förslag ska utvärderas efter sitt innehåll, oavsett om de kommer från miljöpartister, folkpartister eller sverigedemokrater.

Problemet med SD är inte deras historia, fördomarna om dem, eller enskilda medlemmar som beter sig illa. Problemet är deras nutida politik.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det finns en del problem med SD:s retorik, men samtidigt en hel del å ta till sig.

Att "bara" 27 % får uppehållstillstånd är inte sant, det handlar om första instansen, efter överklagande får större andel stanna.

Och 27 % av vad, om det skulle komma in 10 miljoner ansökningar, och "bara" 2,7 miljoner kommer igenom- tror du det skulle sluta väl :D

Vad har du för åsikter om Schweiz? ett land med liknande invandringspolicy som SD vill införa, och sannolikt Europas mest framgångsrika land.

Tore Kullgren sa...

Migrationsverket har inte beslutat att hålla en kvot om 27 procent. Exakt vilka kriterier de har för att ge uppehållstillstånd tänkte jag inte ta upp i det här inlägget, det var bara ett tydligt exempel på att krav finns.

Schweiz då?

För det första har Schweiz sedan urminnes tider varit ett mångkulturellt land, med fyra inhemska språk.

För det andra har Schweiz alltid de senaste hundra åren haft högre BNP/capita än Sverige, medan den procentuella tillväxten har varit ungefär densamma. Enligt Gapminder.org är klyftan mellan Sverige och Schweiz idag mindre än någonsin.

Anonym sa...

Gillar din blogg!

Själv är jag öppen för FRI invandring, men kriterierna för att få uppehållstillstånd skulle vara väldigt mycket skarpare!

Blev nyfiken på gapminder.org och kikade just in där, sökte på ordet "Rape" och det fanns ingen statistik på det.....huvudet i sanden!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/valdtaktsman-far-ingen-behandling

Granska den artikeln och fundera lite på varför Sverige bland dom högsta siffrorna i världen av våldtagna kvinnor :(
mvh!