september 03, 2010

Mina favoriter till Kristallen 2010

Vad är grejen med att gå på Kristallengalan igen, när man redan varit där och fått ett pris och två ytterligare nomineringar?

I år vräker stiftelsen på med fler kristaller än någonsin. Här är mina favoriter.

På spåret som årets underhållningsprogram. Är, till skillnad från Let's Dance och Idol ett svenskt format. Skavlan är en vanlig pratshow, så bra är han inte. Vem kan slå Filip och Fredrik? har en del edge, men är långt från det bästa som F&F gjort.

Stjärnorna på slottet som "årets dokusåpa". Som jag nämnt tidigare, så har definitionen av "dokusåpa" tänjts ut till att beskriva all sorts tv som inte är manusbunden. Om begreppet ska vara meningsfullt (och anknyta till "såpopera") så ska det utgå från personliga intriger och maktspel. Stjärnorna är framför allt personporträtt, om deltagarna käftar ibland så är det en bonus. Mästarnas mästare är inte heller någon dokusåpa, men ändå underhållande på ett positivt sätt. Bonde och Ensam mamma är riktiga dokusåpor, men de får tillräcklig bekräftelse genom tittarsiffror, och den sista nominerade är inte värd att nämna.

Millennium som årets tv-drama. De andra förtjänar betyget bra för att vara svenskt.

Solsidan som årets humorprogram. Förmodligen den bästa svenska sitcomen sedan första Svensson, Svensson. Roast på Berns var ett fegisprogram där komikerna låtsasroastade varandra och blev låtsasarga.

Lyxfällan som årets livsstilsprogram. Krishanterings-reality har varit grejen i ett par år nu, och de andra kandidaterna är också vassa.

Agenda som årets aktualitetsprogram, det är centercourten för svensk politisk debatt. Den här var svår med fem starka kandidater; Boston Tea Party är hur kul som helst, Efterlyst fyller ett samhällssyfte, och Sveriges historia och Världens konflikter är seriösa.

Den andra våldtäkten som årets granskning. Att skapa en seriemördare är också en stark kandidat.

Sluten avdelning som årets dokumentär. Under det senaste året har jag flera gånger besökt en vän som legat på psykiatrisk avdelning, och därför har jag fått förmånen att vara gäst i en social miljö som är höljd i fördomar och okunskap. Dokumentären duger för den som inte har möjlighet att se det själv.

Ullared som årets realityprogram. Liksom Sluten avdelning visar det upp en del av Sverige som var i det närmaste okänd för mig. Men det kanske skapar fler fördomar än det skingrar.

Barnprogram brukar jag inte titta på, så där röstar jag blankt.

Filip och Fredrik som manliga programledare, Renée Nyberg som kvinnlig programledare, André Pops som sportprofil och Solsidan som bästa program.

1 kommentar:

Maria Byström sa...

Å, tack Tore för alla gånger du hälsat på mig på sjukhuset!

Kram!