september 15, 2010

Uppdrag Granskning om APB:s egenmäktiga rättsskipning

Uppdrag Granskning igår berättade om den ständiga konflikten mellan Antipiratbyrån och scenen. Scenen är ett liten, löst sammansatt nätverk av personer, som tillgängliggör filmer, datorprogram och annat upphovsrättsskyddat material, warez. De bryter ner kopieringsskyddet och sprider det internt för sportens skull. Förr eller senare sprids warezen till miljontals "vanliga fildelare", även om det inte är scenens avsikt.

Peo skrev redan för fem år sedan om att scenen inte längre är någon elit som folk måste fjäska för. Det blir allt fler andra som kan, vill och orkar göra samma sak.

Reportaget antyder att Antipiratbyrån använder infiltratörer, som själva bidrar med warez (brottsprovokation), och att de tvingar avslöjade deltagare i scenen, under hot om polisanmälan, att ingå avtal om att avsluta verksamheten.

I Sverige finns alltså en kommersiell branschorganisation, som tar lagen i egna händer genom att begå de brott som de utger sig för att förhindra, och som kohandlar med ertappade brottslingar. Vem granskar APB?

Inga kommentarer: