september 02, 2010

SD: Straffavgift på 42 800 kr för blandäktenskap

Jag blev precis upplyst om en liten obehaglig detalj i Sverigedemokraternas skuggbudget. Det handlar om att de vill införa en rad krav för att tillåta att en utlänning som gift sig med en svensk ska få uppehållstillstånd i Sverige. Och nej, vi pratar inte om svenskt medborgarskap, utan att paret varaktigt ska få bo i Sverige över huvud taget (vilket man förmodligen vill göra om man gift sig). Förutom regler om att båda makar ska vara minst 24 år (bland frikyrkliga svenskar är det vanligt att gifta sig betydligt yngre än så) så finns en regel som är särskilt beklämmande:

Den härboende personen skall påta sig fullt försörjningsansvar för den anhörige under en femårsperiod och skall dessutom betala en engångssumma, uppgående till ett prisbasbelopp, som ett bidrag till statens utgifter för den anhöriges svenskundervisning och övriga anpassningskostnader. Sidan 42 i SD:s skuggbudget

Prisbasbeloppet år 2011 uppgår till 42 800 kronor. Så mycket vill Sverigedemokraterna att det ska kosta att gifta sig med någon från fel land.

5 kommentarer:

Simon sa...

Du kanske borde läsa på lite om Danmarks 24 års regel före du slänger ur dig en massa struntprat? Det är den som SD inspirerats utav.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=3383120

Anonym sa...

Simon; struntprat? det skrevs ingenting om hurvida 24års regeln var bra eller dålig, ren fakta att SD ville införa den bara. Du är strunt. Precis som SDs förslag om straffavgift.

Tore Kullgren sa...

Mitt inlägg handlar om att Sverigedemokraterna vill lägga en avgift på över 40 000 på blandäktenskap. Det vore bättre om Simon kunde kommentera det förslaget.

24-årsregeln är en annan fråga. Som hördes i reportaget, kan den förstås ha positiva sidoeffekter. Men det är fortfarande svårt att motivera varför den bara ska gälla vid vigsel med en utländsk medborgare. Det är ren diskriminering, och det är uppenbart att förslaget inte handlar om omtanke om människor från andra länder.

Om samhället ska uppmuntra flickor att studera och skaffa jobb i stället för att bilda familj tidigt i livet, så går det att åstadkomma genom att höja äktenskapsåldern för alla. 24 år är i mesta laget, men en höjning till 20 eller 21 år kanske skulle vara rimligt?

Anonym sa...

Fast du väljer ju att tolka det som fan tolkar bibeln. Man vill helt enkelt att personen i fråga ska betala för sig själv, att lära sig SFI med mera. Konstigt? Knappast..

Att du tolkar det som att de inte får gifta sig om de inte betalar en summa till staten är bara patetiskt. Se skillnaden.

Tore Kullgren sa...

I Sverige bekostar samhället grundläggande utbildning. Den som växer upp i Sverige får 12 års utbildning på samhällets bekostnad. Och det är väl tydligt att SFI är lönsamt för svenska samhället?

Och SD:s förslag är precis som jag beskriver. Avgiften är obligatorisk vid äktenskapsmigration. Utan betald avgift blir det inget uppehållstillstånd, och det är ganska meningslöst att gifta sig med någon om man inte får leva tillsammans.