december 30, 2010

Orsaker till korvfester

På de flesta barnfria fester är det fler män än kvinnor. När balansen är kraftigt rubbad i denna riktning, kallas det för "korvfest". Varför blir det så?

Jag har två försiktiga hypoteser.

Badrumsköhypotesen: Om en ungkarl som jag sitter hemma en fredag, svettig och orakad i smutsiga kläder, och en kompis ringer och frågar "Skarumepåfest?" så är nagelklippning, dusch, rakning, parfymering, hårvård och påklädning av skjorta och kavaj avklarat på mindre än 20 minuter. För den genomsnittlige mannen finns liksom inte mer att göra. De flesta kvinnor behöver betydligt mer tid än så, och därför är kvinnor mindre benägna än män att ge sig ut på spontanfest.

Barnvaktshypotesen: Många människor har åsikter om småbarnsmammor som är ute och festar om kvällarna. Att karlar springer ut på kroget tidigt under faderskapet, brukar vara mer accepterat. Den här skevheten gör avtryck även i de generationer som inte har småbarn.

Tror ni att jag har rätt i något av dessa påståenden?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eller, så kan det va så att tjejer (generellt sett) har fler sätt att umgås på än killar.

Tjejer shoppar, tar en fika, hyr film, går på bio osv. Men om två (eller fler) killar skulle göra något av ovanstående så blir det liksom lite konstigt.

En annan teori, bara.

Tore Kullgren sa...

Bland män är det (än så länge) vanligare än kvinnor att sporta, spela musik eller meka i en verkstad tillsammans, så nog finns det många sätt för män att umgås utan att blanda in alkohol.

Möjligen har många män svårt att umgås två och två, eftersom bögradarn går igång. Det är nog därför som golf är populärt.