november 11, 2016

Obama vs. Trump - rond 2


Efter skrällen i presidentvalet, är det många som tittar in i kristallkulorna.

Det är inte osannolikt att Donald Trumps tid i Vita huset blir mycket kortvarig.

Hans skandaler har inte hindrat honom från att väljas till president. Men affärerna kring Trump University kan ställa honom inför riksrätt, och avsätta honom. Och både demokrater och republikaner har starka skäl att vilja byta ut honom mot vem som helst.

Här är ett tänkbart scenario för vad som kan hända sen.

1: Trump framstår som en martyr bland sina anhängare, som får nya belägg för att systemet är riggat. Trump startar en TV-kanal, som väcker liv i en ny populiströrelse: Trumprörelsen.
 

2: Mike Pence tar över presidentposten. Han har det republikanska partiets förtroende, på ett helt annat sätt än Trump. Ordningen i partiet är återställd, och särskilt de marknadsliberala falangerna i båda partier gläds åt maktskiftet.
 

3: President Pence skiljer ut sig från Trump genom stöd till frihandel, Nato, och seriös internationell diplomati. Han räddar samarbetet med Europa och Latinamerika, utom när det gäller miljö och klimat. Rätts- och sexualpolitiken blir dock fortsatt ärkekonservativ, och han fyller vakansen i Högsta domstolen med den tuffaste högerhök han kan hitta. På många sätt blir han en ny Bush Jr.
 

4: Pence låter öka utvinningen av kol och olja. Men eftersom oljan är billig (pga att Saudiarabien och Iran ligger i luven på varandra) har det ingen större betydelse för ekonomin. Automatiseringen fortsätter att slå ut de enkla jobben i rostbältet. Trumprörelsen skyller på frihandel, Mexiko, och Kina, och utvecklar en dolkstötslegend mot Pence.
 

5: Det går bättre för hightech-industrin i kuststäderna, och de socioekonomiska klyftorna i landet blir allt djupare. De blå delstaterna axlar ett större ansvar för sjukvård, miljö, antidiskrimineringslagar, vapenlagar, och andra områden där det finns ett missnöje med den federala politiken. Det leder till hårda slitningar med president Pence.
 

6: Kongressvalet 2018 domineras av Trumprörelsen, där oberoende, populistiska kandidater blir framgångsrika. De går till val på tullmurar, isolationism, och vit identitetspolitik.

7: Trump lanserar sin son Donald Trump Jr som oberoende presidentkandidat i valet 2020. Han går till val på samma plattform som fadern, men utan hans smutsiga byk.

8: Demokraterna lär av Hillary Clintons svagheter. De letar efter en ung, vältalig, icke-vit presidentkandidat från rostbältet, obefläckad av skandaler.
Med andra ord en ny Obama.
Med andra ord Michelle.
 

9: 2020 får amerikanerna välja mellan Obama och Trump.
Hur det går? Det har jag ingen aning om.

Inga kommentarer: