september 01, 2016

Om rock fick samma sorts recensioner som standup får

Visst finns det bra svensk rock

Per Gessle på Hovet
3 getingar

Rock är en musikstil som har fått ett genombrott de senaste åren, inte minst genom Youtube, där den nått en bredare publik. Ni kanske inte visste det, men i USA och England har rock funnits sedan 1950-talet.

Vissa rockstjärnor har närmast komikerstatus idag. Vi pratar om Bruce Springsteen, Peter Gabriel och Axel Rose, som säljer ut arenor, gästar de mest populära pratshowerna, och till och med har egna fanclubs. Även kvinnliga rockartister som Madonna och Marilyn Manson har nått internationella framgångar. Sverige har idag en växande rockscen, och flera dagar i veckan går det att se nya talanger på krogar som Anchor och Harry B James, även om de självklart inte håller världsklass.

Ett namn i svensk rock som blivit mer bekant under 2000-talet, är Per Gessle. Sedan tidigare är han känd från gruppen Gyllene Tider, ett mångårigt samarbete med Marie Fredriksson, och vinjettmelodin till Filip och Fredriks TV-program Boston Tea Party.

Jag har inte hört så mycket av Gessle annat än ett Youtubeklipp från Skavlan, men jag tycker att rock är nytt och spännande, och att han är (förlåt om jag namedroppar) något av en svensk Paul McCartney. Därför var det självklart för Kvällsbladets nöjesredaktion att skicka ut mig som recensent av hans konsert på Hovet.

Publiken är blandad; här finns både gäng av tonårstjejer, och ett och annat pensionärspar. Inte så många av de skinnjackor som annars är så typiska för rockpubliken. Det är kö till ölkranarna; rockkonserter är ökända för att vara blöta tillställningar.

Per Gessle spelar inte bara gitarr själv. Han har också skrivit de underfundiga texterna. I Flickorna på TV2 leker han med tvetydigheten i frasen "tänk att få sätta på flickorna på TV2". De flesta texterna är på engelska, och även om det är svårt att hänga med i de snabba verserna, får han publiken att sjunga med i Nana-nanana, nana-nana-nana...

Han är en talangfull artist, som vi nog kommer få se mer av. Och att få komma ut och digga lite rock, är en skön start på kvällen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Kul! Marilyn Manson är dock ingen kvinnlig artist...

Anonym sa...

Du missade poängen med denna text, va?

Anonym sa...

Ha ha ha

Anonym sa...

Per Gessle är inte rock.

Anonym sa...

Kan känna att någon som ska lära oss om rockens historia i alla fall borde ha koll på att Marilyn Manson inte är kvinna.

Rickard sa...

Kommentarerna tenderar att överglänsa självaste skämtet.

Anonym sa...

Humor kan vara svårt, något som några av de ovanstående kommentarer visar. Får lite ömma moderskänslor och vill mumsplaina, men lilla vän, det är ju just det som ÄR skämtet...

Anonym sa...

Nu är väl kommentarerna om MM:s kön kanske metaskämt.

Vilket kanske reaktionerna på de kommentarerna också är.

Och min kommentar om reaktionerna på könskommentarerna då? Jävlar va svårt det här (med humor) blev...

Anonym sa...

Jag både läser texten och kommentarerna samt kommentarerna på dem utifrån ytterligare en metanivå. Men nu ska jag sluta spela Sims.

Anonym sa...

Du är rolig på fest va?

Anonym sa...

Jo, det är han.

Anonym sa...

Jävlar vad svårt det blev nu när alla är "Anonym" ...