november 11, 2016

Obama vs. Trump - rond 2


Efter skrällen i presidentvalet, är det många som tittar in i kristallkulorna.

Det är inte osannolikt att Donald Trumps tid i Vita huset blir mycket kortvarig.

Hans skandaler har inte hindrat honom från att väljas till president. Men affärerna kring Trump University kan ställa honom inför riksrätt, och avsätta honom. Och både demokrater och republikaner har starka skäl att vilja byta ut honom mot vem som helst.

Här är ett tänkbart scenario för vad som kan hända sen.

1: Trump framstår som en martyr bland sina anhängare, som får nya belägg för att systemet är riggat. Trump startar en TV-kanal, som väcker liv i en ny populiströrelse: Trumprörelsen.
 

2: Mike Pence tar över presidentposten. Han har det republikanska partiets förtroende, på ett helt annat sätt än Trump. Ordningen i partiet är återställd, och särskilt de marknadsliberala falangerna i båda partier gläds åt maktskiftet.
 

3: President Pence skiljer ut sig från Trump genom stöd till frihandel, Nato, och seriös internationell diplomati. Han räddar samarbetet med Europa och Latinamerika, utom när det gäller miljö och klimat. Rätts- och sexualpolitiken blir dock fortsatt ärkekonservativ, och han fyller vakansen i Högsta domstolen med den tuffaste högerhök han kan hitta. På många sätt blir han en ny Bush Jr.
 

4: Pence låter öka utvinningen av kol och olja. Men eftersom oljan är billig (pga att Saudiarabien och Iran ligger i luven på varandra) har det ingen större betydelse för ekonomin. Automatiseringen fortsätter att slå ut de enkla jobben i rostbältet. Trumprörelsen skyller på frihandel, Mexiko, och Kina, och utvecklar en dolkstötslegend mot Pence.
 

5: Det går bättre för hightech-industrin i kuststäderna, och de socioekonomiska klyftorna i landet blir allt djupare. De blå delstaterna axlar ett större ansvar för sjukvård, miljö, antidiskrimineringslagar, vapenlagar, och andra områden där det finns ett missnöje med den federala politiken. Det leder till hårda slitningar med president Pence.
 

6: Kongressvalet 2018 domineras av Trumprörelsen, där oberoende, populistiska kandidater blir framgångsrika. De går till val på tullmurar, isolationism, och vit identitetspolitik.

7: Trump lanserar sin son Donald Trump Jr som oberoende presidentkandidat i valet 2020. Han går till val på samma plattform som fadern, men utan hans smutsiga byk.

8: Demokraterna lär av Hillary Clintons svagheter. De letar efter en ung, vältalig, icke-vit presidentkandidat från rostbältet, obefläckad av skandaler.
Med andra ord en ny Obama.
Med andra ord Michelle.
 

9: 2020 får amerikanerna välja mellan Obama och Trump.
Hur det går? Det har jag ingen aning om.

september 01, 2016

Om rock fick samma sorts recensioner som standup får

Visst finns det bra svensk rock

Per Gessle på Hovet
3 getingar

Rock är en musikstil som har fått ett genombrott de senaste åren, inte minst genom Youtube, där den nått en bredare publik. Ni kanske inte visste det, men i USA och England har rock funnits sedan 1950-talet.

Vissa rockstjärnor har närmast komikerstatus idag. Vi pratar om Bruce Springsteen, Peter Gabriel och Axel Rose, som säljer ut arenor, gästar de mest populära pratshowerna, och till och med har egna fanclubs. Även kvinnliga rockartister som Madonna och Marilyn Manson har nått internationella framgångar. Sverige har idag en växande rockscen, och flera dagar i veckan går det att se nya talanger på krogar som Anchor och Harry B James, även om de självklart inte håller världsklass.

Ett namn i svensk rock som blivit mer bekant under 2000-talet, är Per Gessle. Sedan tidigare är han känd från gruppen Gyllene Tider, ett mångårigt samarbete med Marie Fredriksson, och vinjettmelodin till Filip och Fredriks TV-program Boston Tea Party.

Jag har inte hört så mycket av Gessle annat än ett Youtubeklipp från Skavlan, men jag tycker att rock är nytt och spännande, och att han är (förlåt om jag namedroppar) något av en svensk Paul McCartney. Därför var det självklart för Kvällsbladets nöjesredaktion att skicka ut mig som recensent av hans konsert på Hovet.

Publiken är blandad; här finns både gäng av tonårstjejer, och ett och annat pensionärspar. Inte så många av de skinnjackor som annars är så typiska för rockpubliken. Det är kö till ölkranarna; rockkonserter är ökända för att vara blöta tillställningar.

Per Gessle spelar inte bara gitarr själv. Han har också skrivit de underfundiga texterna. I Flickorna på TV2 leker han med tvetydigheten i frasen "tänk att få sätta på flickorna på TV2". De flesta texterna är på engelska, och även om det är svårt att hänga med i de snabba verserna, får han publiken att sjunga med i Nana-nanana, nana-nana-nana...

Han är en talangfull artist, som vi nog kommer få se mer av. Och att få komma ut och digga lite rock, är en skön start på kvällen.

augusti 11, 2016

"XYZ" på Södra Sällskapet 24-25 augusti

Den 24 och 25 augusti är det dags för min show XYZ igen, med MC Janne Westerlund, och några heta uppvärmare.

Biljetter bokar du här och här.

Välkommen!

maj 06, 2016

Min show kommer tillbaka!

Eftersom min show på Södra Sällskapet den 27 april blev en sådan publiksuccé, att det kommer fler föreställningar. Snart hör jag av mig om det.

Jag har fått en hel del förfrågningar om komiker- och konferenciers-gig. Skicka dem till tore.kullgren@gmail.com så hoppas jag kunna svara.

april 22, 2016

Text till satirlåten "Yasri Khan"


Apropå de senaste dagarnas händelser har jag skrivit en sångtext till en klassisk tysk discolåt.

Fascister, islamister är som klister på Mehmet Kaplan.
Ministern vinner stöd av sin partikamrat Yasri Khan.

Han vägrar ta en kvinnlig reporter i hand,
fast många säger man ska göra så i vårt land,
och drevet går mot denne unge man!

Yas-, Yas-, Yasri Khan,
han skakar, hon skakar, hen skakar, alla skakar,
Yas-, Yas-, Yasri Khan,
folkhälsa, god hälsa, ohälsa, allmän hälsa

(kvinnor:) Vi är feminister 

(män:) hahahaha,
jämställdheten brister,
hehehehe,
 

men i Sverige hälsar vi så här!

Koreografi:
"Hu! Ha!" slår man höger och vänster handflata i bröstet.
"Yas" gör man jazz hands.

"skakar" tar man personerna bredvid i hand.

april 18, 2016

Min show "XYZ" har premiär 27 april på Södra sällskapet

När man syns på TV ska man förstås passa på och köra en soloshow.
Premiären blir på Stockholm Comedy Club den 27 april klockan 20.
Köp biljetter på Ticketmaster!
Här är ett Facebook-event.

mars 05, 2016

Svenska nationalsymboler är yngre än man tror

De senaste åren har politiken handlat mycket om svenskhet. De som tycker att det är viktigast med svenskhet, är ofta de som har svårast att definiera den.

Men svenskhet kanske handlar om att samlas kring uråldriga symboler? Språket? Flaggan? Nationalsången? Dalahästen?

Sverige är en av världens äldsta nationalstater. Även om vi hoppar över Sverige före Kalmarunionen, och sätter grundandet så sent som till Gustav Vasas tillträde 1523, är det bara ett dussin länder som funnits kontinuerligt i Europa sedan dess. Men hur är det med nationalikonerna?

Sverige har ingen officiell nationalsång. Du gamla, du fria har de facto-status som nationalsång, men aldrig fastställt genom något politiskt beslut, även om förslag funnits. Texten skrevs av Richard Dybeck 1844; han valde Norden för att främja skandinavismen; en rörelsen för att bilda en union av Sverige, Norge och Danmark. Den enda nationalsång som nämner Sverige, är Polens. Många tror felaktigt att Du gamla du fria är förbjuden på svenska skolor, eller att den har tagits bort från skolavslutningsprogram. Det är fel; tvärtom ingår den i läroplanen.

Sveriges flagga finns belagd sedan 1562, även om legender säger att den är från 1100-talet. Dock var det länge bara arméer och fartyg som bar flaggor, och de svenska flaggorna och fanorna var två- eller tretungade; länge utan något särskilt reglemente. Det var först på slutet av 1700-talet som flaggor började användas som national- och statssymboler. Sveriges flagga fick sin nuvarande utformning 1906, efter unionsupplösningen. Allmänna flaggdagar infördes så sent som 1982.

Sveriges nationaldag är en ung högtid. Svenska flaggans dag infördes 1916, i konkurrens med Gustav Adolfsdagen den 6 november och Karl XII:s dödsdag den 30 november, och har inte varit behäftad med några särskilda traditioner. Det var först 1983 som Svenska flaggans dag fick rollen som nationaldag. Helgdag blev den först 2005. 

Sverigedräkten för damer började utvecklas 1902, och var avsedd för den svensk-norska unionen, som upplöstes tre år senare. Den föll i glömska under världskrigen, och återupptäcktes på 1970-talet. Den fastställdes som nationaldräkt på nationaldagen 1983. 

Dalahästar har tillverkats i Dalarna åtminstone sedan 1600-talet. I i trehundra år var dalahästen ett hemslöjdsföremål bland andra, och var knappt känd utanför Dalarna. Det var New York World's Fair 1939 som gjorde dalahästen till en svensk ikon.

En vanlig uppfattning om midsommardagen är att den skulle ha ursprung i fornnordisk religion, men vi saknar belägg för att den skulle ha firats i Norden före kristendomens intåg. (Eller så var folk så fulla att ingen kom ihåg något.) Däremot vet vi att kyrkan införde Johannes Döparens dag, som sammanfaller med midsommarhelgen. Stången infördes från Tyskland på 1300- eller 1400-talet och är inte en fallossymbol. Från medeltiden finns det belägg för inslag av nordisk folktro kring midsommarfirandet, men fram till 1925 kallades dagen Johannes Döparens dag i kalendern. Sedan bytte den namn till midsommardagen. Den inföll alltid den 24 juni fram till 1953, då den flyttade till närmaste lördag.

Svenska språket fick status som huvudspråk i Sverige så sent som 2009, tillsammans med svenskt teckenspråk. Det var nio år efter att vi utnämnde de fem officiella minoritetsspråken: finska, samiska, meänkeäli, romani chib, och jiddisch. I Finland var svenska officiellt språk redan under den ryska tiden, på 1800-talet.

februari 28, 2016

Assassin's Creed: Svea 68

Assassin's Creed är en datorspelsserie som skildrar assassinerna, en lönnmördarsekt som blev känd under korstågen. I spelets handling överlever de fram till modern tid, och kämpar mot tempelriddarna om världsherravälde.


Dagen till ära, avslöjar jag synopsis till det kommande spelet Assassin's Creed: Svea 68; det första spelet i serien att utspela sig i Sverige.

Huvudpersonen Carl Hamilton blir indragen i 1968-rörelsen, som styrs av assassinerna. När hans mentor Astrid Lindgrens stenografiblad blåser iväg från Tegnérlunden, får Hamilton uppdraget att klättra runt på Vasastans takåsar och samla in dem. Hans vän Baltzar von Platen uppfinner en propeller till glidflygning. På så sätt uppstår berättelsen om Karlsson på Taket.

Samtidigt lyckas tempelriddaren Ebbe Carlsson nästla sig in i Socialdemokraterna, och styra hela statsapparaten, genom Informationsbyrån, bordellhärvan, Geijeraffären, och en konspiration med Volvo och Saab att riva Stockholms innerstad för att kunna öka biltrafiken.

Hamilton sätter stopp för skövlingen av Stockholm, genom att iscensätta almstriden i Kungsträdgården. I samband med detta får ett amerikanskt fruktbolag rätten till en tomt i norra Kungsträdgården.

Astrid Lindgren fäller Palmes regering genom att skriva sagan om Pomperipossa. Men efter att de återtagit makten och försökt skaffa absolut makt genom löntagarfonder, måste Hamilton mörda statsministern, och plantera bevis på en pundare från Sollentuna.

Ebbe Carlsson spårar assassinerna till Mellanöstern, och försöker komma åt dem genom att spionera på kurder i Sverige. Men det slutar illa för honom.

Spelet släpps på Steam någon gång på 2040-talet, när det inte är too soon längre.