juni 05, 2007

Titta på (eller spela) fotboll 6 juni i stället för att slåss!

Stockholms länspolismästare Carin Götblad skriver idag att fotbollsstjärnor borde ta avstånd från huliganism. Jag gör det gärna.

Hon bekymrar sig också över att politiska huliganer försöker ta över vår nyaste helgdag. Med reservation för att jag inte tycker att "högerextremister" är rätt ord att beskriva nationalsocialister och deras allierade, så håller jag med henne om att de 99% av landets befolkning som inte gillar gatuslagsmål måste "muta in" nationaldagen.

Hur ska då alla snälla människor kunna samlas i Sveriges namn den 6 juni? De flesta uttryck för nationalism är ganska obehagliga, men sport är (för det mesta) rumsrent.

Passande nog kommer många fotbollsmatcher spelas denna dag, åtminstone i 08-området. Klockan 14 spelar FCZ i Åkersberga. Klockan 16 spelar Umeå IK mot AIK på Skytteholms IP. Klockan 20.15 spelar Sverige mot Island på Råsunda (som en liten aptitretare inför det riktiga mötet i Reykjavík den 6 juli).

Jag har tidigare i den här bloggen varit lite elak mot fotbollspublik. Emellertid finns hat, huliganism och andra otrevliga värderingar nästan bara på herrallsvenskans matcher. Landslaget är emulgeringsmedlet som får djurgårdare, bajare och gnagare att blandas som olja och vinäger i en majonnäs.

Om vi alla samlas på och kring små och stora idrottsarenor så tappar nazisterna och anarkisterna sin publik och sin herostratiska ryktbarhet. De förstnämndas retorik skulle falla platt av ett blågult Råsunda som gör vågen för ett hattrick av Zlatan.

Låt den 6 juni bli Sveriges idrottsdag!

1 kommentar:

Anna Uppsala sa...

Klockrent! Varför har ingen tänkt på det? Är det något som förenar folk så är det ju sport. Strålande idé att ta vara på till nästa år.