Den första kursen på teknisk fysik heter "termodynamik" (eller hette så förr), och har åtminstone fram till nu getts av den legendariske professor Göran Grimvall. Den handlar inte bara om termodynamik i betydelsen värmelära, utan också om att räkna ut lite vad som helst; som med hur många atomradier ett skäggstrå växer under en sekund, lite som i Grimvalls miniproblem i Ny Teknik.
En återkommande uppgift är att jämföra energi av olika slag, t ex hur mycket en kilowattimme kostar i form av grädde jämfört med priset för hushållsel.
Jag köpte häromdagen en enkilospåse med salta jordnötter för 21.90. Enligt påsen innehåller den 25 megajoule (en megajoule är en miljon joule, eller ungefär den energi som krävs för att lyfta 100 ton en meter; som fysiker använder jag ogärna enheten "kalori") vilket ger ungefär en MJ per krona. Detta borde vara överlägset för de flesta ätklara livsmedel; jag räknar inte socker, mjöl eller andra halvfabrikat. Hushållsel kostar enligt Grimvall 60 öre per kWh (kilowatt-timme), och en kWh är 3,6 MJ, så om man var robot skulle det förvisso vara sex gånger billigare att ladda sig med sladd, men el passar inte lika bra till öl.
Om du tycker det är kul med såna här uträkningar kan du gärna titta in på Vetenskapsnytt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar