augusti 17, 2014

Är du fjortishipster?

Fjortishipster är ett lite elakt uttryck som jag använder för en grupp av människor som lämnat tonåren (och alltså inte är bokstavliga fjortisar) men ändå beter sig som om de var tonåringar, men med en vuxens slughet.

Nästan ingen anser sig vara hipster, så det finns olika uppfattningar om vad det är. För mig är hipsters det en typ av unga vuxna i storstäder, som är hyfsat privilegierade, och försöker vara medvetna och trendiga, men som egentligen är inskränkta och stereotypa.

Många av hipsterns stereotypa attribut (surdeg, mikrobryggande, skägg, ekoturism och vinylskivor) kommer med mognad, eller trägen utveckling av en livsstil. Men i kombination med vuxenfjortisens omogna och lite dubbelmoraliska beteende, har det blivit en sorts personlighet som jag kan störa mig på, och ibland göra mig lite lustig kring.

Testet förutsätter som sagt att du fyllt 20 år. Tonåringar får förstås göra testet, men då kanske  resultatet "du beter sig som en tonåring" är mindre intressant.
 1. Du gillar inte uttrycket hipster.
 2. Fem pluspoäng om du tycker att hipster-begreppet blev ute för några år sedan.
 3. Du tycker illa om alliansen, men röstar eller har röstat borgerligt i smyg.
 4. Du är kritisk mot kapitalism och du brukar använda uttrycket "white trash" för att beskriva människor som tillhör en lägre samhällsklass.
 5. Du är uppväxt i medel- eller överklass och skäms för att berätta om din klassbakgrund.
 6. Din familj är helt etnisk svensk och vit och du brukar säga att du har "invandrarkompisar".
 7. Du är heterosexuell cisperson och brukar säga att du har "bögkompisar".
 8. Du har aldrig varit ute efter att ha en sexuell relation med någon av samma biologiska kön, och har alltid identifierat dig med ditt biologiska kön, men du har ändå någon gång ansett dig vara "queer" eller "HBTQ".
 9. Du gillar burlesk eller pinuppor och anser att det är en feministisk uttrycksform.
 10. Du är man (du identifierar dig som man) och berättar om dina feministiska åsikter för att få kvinnors uppmärksamhet.
 11. Du är kvinna (du identifierar dig som kvinna), anser dig vara feminist och går på krogen med en förväntan om att bli bjuden på drinkar av okända män.
 12. Du har på sistone sagt något som i bokstavlig mening är rasistiskt och utgått från att folk tar det som en kul grej, eftersom de fattar att du inte är rasist.
 13. Du kan listan på härskartekniker utantill, och använder dem.
 14. Du har under någon period varit vegan och samtidigt rökt tobak.
 15. Du brukar använda uttryck som "CP", "mongo" eller liknande som skällsord eller kraftuttryck, utan att tänka på att de syftar på någon medicinsk diagnos.
 16. Du har, eller anser dig ha, någon diagnos (dyslexi, ADHD, Aspergers syndrom etc) som inte kräver vård, medicinering eller hjälpmedel, och som du inte lider av, men som du brukar hänvisa till för att ursäkta att du beter dig störande.
 17. Du skriver chattspråk, med uttryck som vrf eller vsg, i texter som inte är chatt eller SMS.
 18. Du skriver ironiskt i sociala medier att du älskar saker som du egentligen tycker illa om.
 19. DU CAPSLOCKAR HELA MENINGAR OCH INLÄGG.
 20. Du använder "fett" som kraftuttryck, till exempel "Snus har blivit fett dyrt."
 21. När du pratar eller skriver svenska använder du uttrycken fucking, swag eller hata på (till exempel Varför hatar du på hipsters?) fast du inte har engelska som modersmål. Du har engelska som modersmål om du eller någon förälder har bott i ett engelskspråkigt land i minst ett år.
 22. Du pratar miljonprogramssvenska ibland, antingen seriöst eller på skoj, men du är vit etnisk svensk och har aldrig bott i miljonprogrammet. 
 23. Du gillar hiphop eller någon annan icke-vit musikstil och du undviker vissa nattklubbar där det finns för många invandrare.
 24. När du inte kommer in på en nattklubb, klagar du på att kroglivet är för segregerat eller på att vakterna är trångsynta. När du kommer in, tycker du att du är coolast i stan.
 25. Du har mössa fast det inte är kallt eller gassande sol.
 26. Du gör fingergester på fotografier, antingen seriöst eller ironiskt.
 27. Du beskriver dig själv som nörd. Inte bara när någon frågar, utan du trycker nästan ner din nördtitel i halsen på folk.
 28. Du pratar gärna om hur mycket bättre det är i Berlin, New York eller någon annan storstad. Eller i Stockholm, när du inte är i Stockholm.
 29. Du har någon piercing utom i örsnibben eller någon hyfsat stor tatuering och tycker att skönhetskirurgi är ett samhällsproblem.
 30. Du kallar dig discjockey eller fotograf men du har aldrig fått mer betalt än några hundralappar för ett sådant jobb.
 31. Du har på sistone pratat om att du ätit någon trendig maträtt innan den blev trendig.
 32. Extrapoäng om maträtten är pulled pork.
Om du svarar ja på minst hälften av frågorna, så är du förmodligen fjortishipster.

Inga kommentarer: