december 21, 2012

Sju tips till nybörjarkomiker

Här är några misstag som är vanliga bland nya standupkomiker. Om du är en bra komiker så kanske du tycker att allt det här är självklart. Jag skrev artikeln till min förra blogg när jag själv bara hade kört standup ett 20-tal gånger, men nu efter ett hundratal gig, så framstår de här råden som ännu viktigare.

1. Var ingen slöfock. Lägg ner tid!
Det tar flera år att lära sig spela instrument, trolla, eller göra akrobatikövningar tillräckligt bra för att dra en publik. Att bli en bra komiker är lite lättare. Det är kanske därför som komikerscenen har en förmåga att dra till sig slackers (unga män) som gärna vill gå rakt från sofflocket till scenen, och bli stjärnor utan att anstränga sig ett dugg. Men även om det går snabbare att bli en hyfsad komiker än att bli en hyfsad jazzdansare eller operasångare, så går det inte automatiskt. Och även om du uppträder på en gratisklubb, så har publiken lagt ner tid på att gå dit, vänta på dig och lyssna på dig. Därför bör du lägga ner tid på att skriva, repetera, och utbyta kritik, även om du är amatör.

2. Var nykter på scenen.
Det här kanske är en no-brainer, men i alla fall. Du kanske har roligare med alkohol, men ditt material blir knappast roligare. Om du tycker att en öl före giget hjälper dig att slappna av, så behöver du hitta en annan avslappningsmetod, annars kommer du behöva den där ölen varje gång, och du kommer inte ha någon öl att tillgå om du ska köra bil hem, eller uppträder på ett alkoholfritt evenemang. Om du kommer till klubben med dina kompisar, och de dricker öl, så kan du börja imponera på dem redan innan showen börjar, genom att stå emot grupptrycket. Och inget är så respektlöst mot publik och klubbvärd som när en komiker är stupfull på scenen.

3. Fumla inte på klubben. Fumla i förväg inför en liten publik.
Alla komiker fumlar i början av karriären. Du kanske har dåligt material, glömmer bort material, tar skämt i fel ordning, säger fel ord, klantar dig med mikrofonen eller något annat. De flesta fummel gör man bara en gång, kanske två. Samla en liten publik som kan ge konstruktiv kritik, och inte blir besviken om du fumlar, så kommer du klara dig bättre när du går upp på klubben. Vissa säger att det är svårare att uppträda för fem personer än för femtio. Men någon gång måste vara den första.

4. Sex eller andra tabu-ämnen räcker inte, du måste vara rolig också.
När en komiker börjar prata om sex, bajs, knark eller något annat tabu-ämne, så är det oftast några i publiken som skrattar, även om det inte är några skämt i sig. Det betyder inte att det går att bygga upp ett helt set kring att beskriva ett samlag eller ett toalettbesök. Det måste finnas skämt också. Du får bara skratt när du börjar prata om tabu-ämnet, sedan är det förbrukat. Du kan möjligen få ett andra skratt, om du går ett steg till, och pratar om pedofiler, bajsporr eller tidelag. Men sedan har du kommmit till vägs ände. Om du börjar din rutin med att prata om det snuskigaste du kan tänka dig, så är publiken redan avtrubbad, och då är det svårt att fortsätta. Ett beprövat knep är att prata om något helt vardagligt, och att använda en antydan till sex eller något annat tabu-ämne som punchline, utan att egentligen börja prata om det.

5. Hellre nytt och medelmåttigt material, än gammalt och bra.
Så, du har gjort succé på ditt första gig, och är välkommen tillbaka till klubben en andra gång. Du funderar på att köra precis samma material som förut, eftersom du vet att det funkar. Det kan bli ditt största misstag. Även Stockholm är så litet, att många kommer ha hört dig två gånger. Och om man har hört en komiker köra precis samma rutin två gånger, så är man sällan sugen på att höra samma komiker en tredje gång, även om det var bra. Då är det nästan bättre om du skriver något nytt (och kanske behåller dina bästa punchlines). De som hör dig andra gången kommer åtminstone lägga märke till att du har förnyat dig. Och även om det är sämre än ditt gamla material, så är det nytt.

6. Säg inte att du är tråkig, säg att du är nybörjare.
När man drar ett olämpligt skämt till vardags, så brukar man säga "förlåt, det där var inte roligt" och återgå till allvaret. I standup kan man inte återgå till allvaret. Det finns flera sätt att släta över ett opassande eller misslyckat skämt, men om du säger att du inte är rolig, så kommer publiken ta dig på orden, och se dig som en torrboll. Däremot går det bra att säga att du är nybörjare, eller att du är ny på just den här klubben. Då kommer publiken bli positivt överraskad när du verkligen är rolig.

7. Håll dig under fem minuter, dvs under fyra minuter.
På amatörklubbar kan långa listor av komiker som uppträder länge, göra att kvällen blir sen. Visst, proffskomiker kör ofta uppemot en timme, men det betyder inte att det är proffsigt att köra länge. Det beror på att det bara är proffsen som har så genomarbetat material att det räcker länge. De allra flesta komiker klarar bara att hålla stämningen uppe under fem minuter. Använd tidtagarur när du övar, och minns att det kommer ta längre tid på scenen när du är nervös och svamlar och tar pauser, och du förhoppningsvis får några skratt och applåder. Om ditt material är för långt, spara delar av det till nästa gig!

Fortsättning följer...

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra tips, tack!