juli 16, 2007

Facebook, communityn som ska göra slut på alla communities?

Under 00-talet har många communities kommit och gått på nätet. Jag lekte lite med Lunarstorm, men kände inte att jag tillhörde målgruppen.

Sen hittade jag student.se. Det kändes till en början mycket vettigt, och så länge det höll sig litet så var forumen gemytliga (och mina trådar går fortfarande att läsa).

Student.se tappade mig som stamgäst eftersom de saknade trollkontroll. Det gick bara att anmäla trakasserier via epost (vilket är en rejäl omväg) och utpräglade sabotagekonton kunde få flera varningar innan de fick känna på någon teknisk åtgärd. Denna alltför höga tolerans för skitsnack gjorde att jargongen blev hård och otrevlig även bland "normala" användare.

Under första sommaren i FCZ testade jag olika communities som Sockerdricka, Helgon och Qruiser men fann att deras målgrupper var ännu smalare. I samma veva hade svenska Wikipedia blivit så pass välorganiserat att det ibland liknar en community. Engelska Wikipedia har kommit ännu längre och är nästan "färdigt", så det håller på att bli något av ett nörd-Lunarstorm.

I veckan har jag registrerat mig på Facebook. Det är väldigt förvirrande till en början (det har m a o brant inlärningskurva) men efter ett tag börjar man få koll. Dess styrka ligger i att det är användarna som står för materialet - man slipper allt grafiskt lull-ull som bland annat Lunarstorm utmärker sig för.

Nåja, risken är att smekmånaden tar slut.

Inga kommentarer: