september 30, 2006

FCZ är inget makeoverprogram

FCZ är ett realityprogram. Men tittare och skribenter vill gärna kategorisera kulturfenomen så mycket som möjligt, och därför har de försökt inordna FCZ i fack där det inte riktigt passat in. Det kallas ofta dokusåpa. Varför det inte är en dokusåpa av samma snitt som Robinson eller Big Brother har jag förklarat tidigare.

En annan grupp program som breder ut sig över tablåerna är "hjälp-reality", "makeoverprogram", "goodwillsåpor" eller vad man vill kalla dem, där deltagarna saknar något viktigt i livet och får hjälp av proffs att hitta det. Där finns så skilda program som Extreme Makeover, Du är vad du äter, Malmvägen, Carl Jans änglar och Bonde söker fru. Syftet med dessa program är nästan alltid lovvärt (även om det som precis som all annan välgörenhet sker på finansiärens villkor). Många tyckare har bestämt sig för att FCZ är ett sådant program; att nördar utan bollkänsla skulle kunna se fram emot att förändras till ickenördar med bollkänsla. Tyckarna kan använda detta perspektiv för att kunna stoltsera med att ha upptäckt ett trendmönster och oja sig över stereotypa könsroller. FCZ avser inte att förändra deltagarnas personligheter och har inte lyckats med det heller. Vi är inte med för att vi saknar något (man kan vara lycklig utan att vara bra på fotboll) utan för att vi gillar äventyr.

Förvånansvärt också är hur "nördbegreppet", fast det bara använts i avsnitt 1 av FCZ, kunde ge upphov till en rent påhittad "nördtrend" som bland annat ledde till det pinsamma projektet Supernördarna.

Många skribenter har också, i alla haranger om dåliga könsroller, anmärkt på att det inte finns några kvinnliga protagonister i FCZ. Denna kritik är missriktad - flera gånger under säsong 1 blev vi hunsade av det motsatta könet (F91:orna, Vickan, avokado-Sara, de dryga dansöserna etc), och det blir ännu mer tuffa tjejer i säsong 2.

Ändrat okt 2006

4 kommentarer:

Esme sa...

Hej Tore. Esmeralda från Napalmbloggen här.
Jag råkade se FCZ reklamen och kom att tänka på hur ohyggligt stor en fotbollsplan är. Det måste vara hemskt jobbigt att springa från ena sidan till den andra och sedan även göra det flera gånger.
Någon slags linbana vore att tänka på.

Anonym sa...

Bra skrivet.


esme wtf?

Anonym sa...

Nej men lägg av, "vi är med för att vi gillar äventyr"

skärp dig, du är en stor nörd o alla de andra i fcz är nördar så lägg av.

Men sitt inte o dra alla program som visats i trean över en kant.
Extreme makeover gör skillnad för människor d samma gäller carl jans änglar som andra ungdomar kan relatera till men erat program...
erat program är ett program folk(andra då jag inte anser ni är värda de 45 min av min dag) sitter o skrattar till o tänker shit kan man verkligen vara mer patetisk än dem. hur svårt är det egentligen o träffa en boll.

Ps. var FAN är "äventyret" med att lära sig fotboll *asg* det är FOTBOLL, en simpel sport, är inte direkt som att ni lär er att bli bergsklättare eller nåt.

Patetiskt

Anonym sa...

du ska vara tyst fcz e bäst, fotboll lika så!