april 04, 2006

Tv-myter

Jag hade tänkt kommentera några vanliga missuppfattningar om svensk tv. Det är inte direkt några hemligheter, bara saker som tittare inte brukar tänka på till vardags, men som man själv kan lista ut med uppmärksamhet och skarpsinne.

Svenska tv-profiler är inte särskilt rika.
Så vitt jag vet har ingen blivit mångmiljonär på att jobba som programledare eller liknande i Sverige. (Jag räknar inte tävlande i Bingolotto.) Över lag är lönerna i den svenska tv-branschen inte särskilt frestande. Att några tv-profiler i USA badar i pengar är en annan historia. Det finns till och med folk som tror att vi blev rika på FCZ - folk som känner igen oss har till och med tyckt att vi borde bjuda dem på champagne.

Man sänder bara live när man måste.
Det finns stora tekniska och konstnärliga fördelar att spela in tv-inslag i förväg i stället för live. Nästan de enda tv-program som sänds live är nyheter, evenemang (typ sport) och inslag där tittare deltar (över telefon eller SMS). Annars brukar man ofta skapa en illusion av direktsändning.

Programmen görs av produktionsbolag, inte av kanaler.
De flesta tv-program görs av produktionsbolag, som tar hand om nästan allt - idéutveckling, planering, inspelning och klippning. Produktionsbolagen hyr i sin tur in frilansande fotografer och tekniker. FCZ gjordes av Nordisk Film, och vi i laget har alltså haft ganska lite kontakt med Viasat (företaget som sänder TV3 och ZTV).

Folk som jobbar med tv ser inte mycket mer tv än vanligt folk.
Det finns massor av tv, och den som har ett riktigt jobb hinner inte se allt.

De flesta tv-program är mer eller mindre regisserade.
Drama-tv (såpoperor, sketchprogram etc) följer självklart manus och regi. Men dokumentär-, underhållnings- och realityprogram gör det också, i viss mån. En stor del av FCZ:s publik var medveten om att svenska dokusåpor till viss del är "fejkade" - dels påverkas personligheterna av klippningen, av regissör eller av dem själva, dels har det varit omtagningar. Därför kan jag stolt meddela att FCZ var mer äkta än vad folk i allmänhet tror.

Graden av regi varierar mellan olika typer av program. Bland ytterligheterna finns Formel 1-reportagen som är resultat av en lång process av manus, regi, repetitioner och klippning, och Studio Virtanen, som är helt improviserat och oklippt.

fortsättning följer

1 kommentar:

FreakyOfficee sa...

Jag antar att det finns liknanade myter i alla mediebranscher. Spelbranschen ligger nog närmare film än TV iofs, men är ändå jämförbart. Spelprogrammerare tjänar oftast mindre än sina "tråkigare" kollegor. Förläggarna brukar ta mer cred och utvecklarna själva får mindre cred än de borde. Folk som jobbar med spel spelar inte nödvändigtvis mer än sin målgrupp osv...